Etiquetes
A aquestes hores segurament tothom a qui pugui commoure la notícia ja la conegui, i el títol d’aquest entrada soni a la contrasenya secreta amb la qual en el futur ens identificarem.
No puc dir que amb en Javier Ortiz fóssim amics –encara que en un dels seus Apuntes del Natural tingués la gentilesa de donar-me aquest tracte i jo el considerés com a tal- perquè ens havíem freqüentat poc i gairebé sempre mitjançant correspondència o missatges a la seva llista de correu, però la seva mort m’ha colpit d’una manera que mai faria la d’una simple coneixença. Ara m’adono que en els darrers vuit o nou anys ell ha estat una de les presències més estables de la meva vida; una de les persones a qui he llegit de manera més fidel i amb més regularitat. Perquè com tants d’altres, era dels qui s’alçava al matí amb el deler de seguir la seva crònica, primer als Diarios de un resentido social i després en els esmentats Apuntes i a la seva columna de Público, que substituïa a la de El Mundo, d’on n’havia plegat com a director d’opinió per “incompatibilitats ideològiques.” Un dolç hàbit, d’aquells que hom incorpora a la seva quotidianitat de manera discreta sense descobrir com arriben a marcar els seus dies fins que alguna impertinència, sovint la maleïda mort, els aboleix sense esmena.
En un cert moment, en Javier m’havia convidat a unir-me a las Voces Amigas de la seva pàgina web, però finalment certa trigança meva i algunes consideracions tècniques van ajornar indefinidament la incorporació d’aquest blog a aquell espai seu. Tanmateix, la seva rebel·lia, la seva dissidència, la seva forma de repensar i capgirar els llocs comuns més viciats i inservibles o la seva decisió de no resignar-se a les injustícies han influït decisivament en la meva educació i en la formació de les meves opinions. A Ortiz hi acudia a desvetllar-me de les meves complaences, a refermar les meves idees o a conhortar-me d’estar menys sol quan les unanimitats més feixugues i vergonyoses ens queien al damunt. Perquè va tenir sempre clar el seu bàndol: el dels oprimits per qualsevol poder i el dels relegats per les moltes iniquitats d’aquest món. I el va defensar amb una prosa concisa, amena, d’una formidable qualitat expositiva i curulla d’arguments incisius i originals.
És allò que se’n diu un mestratge. Adéu-siau, doncs, mestre. Ja t’estem trobant a faltar, però procurarem no decebre’t.
..I potser, des de la Jamaica on ens estiguis esperant, no et desagradi sentir aquesta cançó nostra que havies fet tan teva.
Jamaica, sempre Jamaica, puix que hem d’escollir. Més encara contra la mort, eixe esdeveniment tan vulgar, covarda i indigna enemiga sempre…
A mi me l’havíeu presentat vosaltres, ara no recorde quin dels dos, crec que parlaveu d’ell un dia a ma casa i em vaig enganxar, què tard…
Jesús, ves quines coses, em consola saber que també eres “ortizià” i que l’apreciaves, i que també seràs dels qui tindrà un buit als matins. Algun dia en parlarem amb més calma, perquè s’ho mereix.
I Maria, si no recordo malament, tots dos. Era un d’aquelles claus compartides que fa il·lusió compartir i que m’alegra que hagis puguis fruir, si més no, en els seus darrers temps. A aquesta banda de mar ens quedem una mica orfes. No n’hi ha molts de periodistes de la seva alçada moral i intel·lectual(cap?). I perdem també un valencià d’adopció enamorat del nostre país.
Sigamos remando pa alante
No queda otra Luis: remar y bogar hasta avistar las costas de Jamaica.
Retroenllaç: Jamaica o Mort - Recuerdos